Dwarsfluit spelen

Fluitles
De dwarsfluit is een heel veelzijdig instrument: je kunt erop fluisteren en zingen, maar ook lachen en swingen! Om dit onder de knie te krijgen is het belangrijk dat je je vrij voelt op de fluit.

In mijn lessen streef ik daarom altijd naar het ontwikkelen van een gedegen basistechniek. We werken aan een goede houding, een mooie fluitklank en soepele vingers. Ook besteed ik veel aandacht aan de ontwikkeling van je muzikaliteit, o.a. door het stimuleren van samenspel.

Voordelen muziekles
Muziek vormt een rustpunt in deze hectische tijd. Het brengt mensen, letterlijk en figuurlijk, in beweging. Muziekles maakt slimmer, bevordert het geheugen en stimuleert discipline en geduld. Ook verhoogt het je zelfvertrouwen doordat je op een positieve manier leert om te gaan met (opbouwende) kritiek. Het leren bespelen van een muziekinstrument helpt bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden. Door samenspel worden daarnaast ook de sociale vaardigheden verbeterd.

Lesvorm
Ik geef graag individueel fluitles, omdat ik hierbij alle aandacht kan geven aan jouw spel en je hierdoor heel snel vorderingen kunt maken. Door het jaar heen zijn er altijd veel mogelijkheden om samen te spelen met mij of soms ook met medeleerlingen. Wil je toch liever met je beste vriend, vriendin of collega les krijgen dan kan dat natuurlijk ook! Verder organiseer ik jaarlijks een voorspeelmiddag waar je solo of met anderen kunt laten horen wat je tot dan toe al bereikt hebt.

 

Kids

6-9 jaar

De leeftijd waarop je kunt beginnen met fluitspelen ligt ongeveer tussen de 6 en 9 jaar. Naast de 'volwassen' dwarsfluiten bestaan er ook speciale kinderfluiten. Dit is handig wanneer je vingers, handen en/of armen nog net wat te klein zijn om de standaard dwarsfluit op een ontspannen manier vast te kunnen houden. Zo'n dwarsfluit ziet er iets anders uit in verband met het gebogen kopstuk, maar klinkt wel heel volwassen!

9-12 jaar

Op deze leeftijd kun je meestal prima beginnen met fluitspelen op een 'volwassen' dwarsfluit. Toch kan het soms nog wat lastig zijn om een standaard dwarsfluit op een ontspannen manier vast te houden. In dat geval kun je ervoor kiezen om eerst op een kinderdwarsfluit (dwarsfluit met een gebogen kopstuk) te beginnen. De klank van een kinderdwarsfluit is net zo volwassen als die van een standaard dwarsfluit!

12-18 jaar

Misschien heb je al eens eerder een instrument bespeeld, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je nog nooit een dwarsfluit of een ander instrument hebt aangeraakt. In mijn lessen houd ik altijd rekening met wel of niet aanwezige muzikale voorkennis en kun je gewoon direct aan de slag!

Volwassenen

Waarschijnlijk heb je al eens eerder een instrument bespeeld of misschien heb je zelfs al een tijdje dwarsfluitles gehad. Maar ook wanneer je nog nooit een dwarsfluit of een ander instrument hebt bespeeld kun je bij mij direct aan de slag. In mijn lessen houd ik altijd rekening met wel of niet aanwezige muzikale voorkennis en stem ik het leerniveau volledig op de leerling af. Ook op latere leeftijd is het nog heel goed mogelijk om te beginnen met fluitspelen!

Een dwarsfluit kopen of huren

Een dwarsfluit is een kostbaar instrument. Toch is het van belang dat je een goed instrument tot je beschikking hebt. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

Een nieuwe dwarsfluit kopen
Het kopen van een nieuwe dwarsfluit is heel spannend, maar vooral ook heel leuk. Er is veel keus en je moet op allerlei dingen letten. Eventueel kan ik je daarbij helpen. De prijs van een beginnersfluit begint ongeveer bij 375,- Het voordeel van het kopen van een eigen instrument is dat deze helemaal van jezelf is en dat je er vaak enige tijd garantie op hebt. Er zijn verschillende muziekwinkels in Nederland met een uitgebreide fluitcollectie. Ook daarin kan ik je adviseren.

Een tweedehands dwarsfluit kopen
Het aanschaffen van een tweedehands dwarsfluit is financieel meestal voordelig. Wees er wel van bewust dat wanneer je serieus aan de slag wilt met fluitspelen je er verstandig aan doet een kwalitatief goed instrument aan te schaffen.

Realiseer je ook dat goedkoop duurkoop kan zijn, en dat je vaak geen garantie hebt op de fluit. Mocht je toch overwegen om een tweedehands dwarsfluit te kopen, laat deze dan eerst even goed controleren door een gespecialiseerde fluitreparateur. Ook ik kan je helpen met de keuze of het aanschaffen van het bewuste instrument een goede en vooral duurzame keus is.

Een dwarsfluit huren
Een dwarsfluit huren brengt heel veel voordelen met zich mee. Zo kun je voor een relatief laag maandbedrag een kwalitatief goed instrument huren. Na de huurperiode kun je het instrument vaak voor een wat lager bedrag aanschaffen dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Ideaal voor als je nog niet zeker weet of fluitspelen echt wat voor jou is!